Co może niszczyć szkliwo zębów?

Szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, która pełni funkcję ochronną dla zębów. Jest nieustannie narażone na uszkodzenia, co odbija się na zdrowiu naszych zębów oraz ich odporności na próchnicę. Warto więc zwrócić uwagę na niektóre nawyki – poniżej podpowiemy, co może niszczyć szkliwo oraz jak je wzmacniać.

Szkliwo jest tkanką pokrywającą zębinę w obrębie korony. W 96-98% składa się z materii nieorganicznej w postaci kryształów dwuhydroksyapatytu, co wpływa na jego niespotykaną wytrzymałość. Kolejne 2-4% szkliwa stanowią woda oraz związki organiczne. Ubytki szkliwa czy zaburzenia jego budowy prowadzą do szybkiego rozwoju próchnicy, nadwrażliwości i mało estetycznego wyglądu.

U zdrowego człowieka jest bezbarwne i działa na zasadzie tarczy obronnej. Chroni zęby przed bakteriami, czynnikami termicznymi i chemicznymi, a także zapobiega ścieraniu się zębów, np. w czasie jedzenia. Jeśli szkliwo ulegnie uszkodzeniu, zęby stają się bardziej podatne na próchnicę, a także reagują bólem na kontakt z zimnymi, ciepłymi lub kwaśnymi pokarmami. Istotne jest zatem odpowiednie dbanie o nie, unikanie substancji, które mogą je uszkodzić oraz regularne wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym.

Co może niszczyć szkliwo zębów?

  • picie dużych ilości kolorowych, gazowanych napojów, które zawierają kwasy niszczące szkliwo
  • złe nawyki związane ze spożywaniem cytrusów – mycie zębów bezpośrednio po zjedzeniu kwaśnych warzyw i owoców (zawarte w nich kwasy rozmiękczają szkliwo, a szczotkowanie jeszcze bardziej je uszkadza)
  • niewłaściwa dieta, bogata w produkty zawierające duże ilości węglowodanów, przede wszystkim słodycze
  • refluks żołądka, którego objawem jest cofanie się treści żołądkowej do przełyku, a zawarte w niej kwasy rozmiękczają szkliwo
  • nieprawidłowa higiena jamy ustnej – zbyt mocne szczotkowanie zębów przy użyciu szczoteczki o twardym włosiu, a także pasty o wysokim współczynniku ścieralności
  • wady zgryzu
  • bruksizm (bezwiedne, odruchowe zgrzytanie zębami albo zaciskanie ich) – powoduje nadmierne ścieranie się szkliwa, przede wszystkim na powierzchniach żujących zębów


Jak możemy chronić nasze szkliwo ?

  • wyeliminowanie z diety słodyczy oraz gazowanych, kolorowych napojów
  • kwaśne soki (zawierają one sporo witamin, dlatego nie trzeba z nich zupełnie rezygnować) należy pić przez słomkę
  • po kwaśnym posiłku należy odczekać około 30 minut, a następnie umyć zęby
  • do szczotkowania zębów wybierać szczoteczki o miękkim włosiu oraz pasty o niskim współczynniku ścieralności RDA
  • w przypadku chorób takich jak refluks lub bruksizm – należy koniecznie rozpocząć leczenie
  • regularne wizyty kontrolne oraz systematycznie wykonywana, profesjonalna higienizacja jamy ustnej w gabinecie stomatologicznym

 

Top